Elwin de Vries - internet

Ondanks dat ik in de jaren 80 al kennis maakte met de computer, was het pas eind twintigste eeuw dat ik echt 'iets' met het internet ging doen. Mijn broer had de ambitie de plattegronden van mijn moeders bedrijf interactief online te zetten en mij werd gevraagd ondersteuning te bieden. Ik leerde mezelf HTML, programmeren in flash en een beetje javascript en dat was het.

Al snel produceerde ik websites alof ik nooit iets anders had gedaan. Met dank aan de Mac, want tot dan toe kende ik de computer alleen als DOS machine, waar men doorgaans een hele vreemde relatie mee onderhield.
Gaandeweg werd het web gestandaardiseerd en was het geen plezier meer om websites te maken. Ik kan amper geloven wat er van het web geworden is. Radio en televisie makers en grafici zullen soortgelijke gevoelens hebben over wat er tegenwoordig geproduceerd wordt.

Mijn streven is altijd geweest een kwa bestandsformaat zo klein mogelijk, want snel in te laden, website te maken, zonder gebruik te hoeven maken van cookies en dergelijke. Niet alleen voor de gebruiker, maar ook om de server te ontlasten en ook voor het milieu (tegenwoordig klimaat), immers het transporteren van al die eenen en nullen vergt energie. Lees maar eens bijvoorbeeld dit krantenartikel uit 2017.

Flash is een javatoepassing waar webontwikkelaars heel creatievief uit de voeten konden. 'Konden' want in het jaar 2020 wordt de invoegtoepassing voor de webbrowsers niet verder ondersteund. Daarmee komt mijn laatste internetproject ook tot een einde, de website www.sabed.net. Het boycotten van Flash door Apple op IPod en IPhone heeft deze toepassing de kop gekost.

Ik ben er nog niet uit of ik Sabed.net in HTML5 (SVG) online wil zetten. Het zou een achteruitgang in interactiviteit betekenen en ook zou de bstandsgroote van de kaarten met een 10 tot 20 voud toenemen. En daarmee komt mijn meer dan 20 jaar publiceren op het internet tot een einde.

sabed.net, interactieve atlas voor primair en secundair onderwijs

Sabed.net
Online atlas met recente en historische kaarten voor het primaire en secundaire onderwijs.

gratisboeken.net

gratisboeken.net
Platform om gratis boeken te publiceren voor auteurs. De website was voorheen te vinden via de domeinnaam gratisboeken.net.

Vragen? Laat het me weten.

© - Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag zonder toestemming van de auteur gebruikt worden.