Elwin de Vries - reizen

Wandelen is voor mij iets anders dan reizen. Bij reizen komt altijd een vervoersmiddel te pas.

Als ik wandel denk ik nooit aan de plek waar ik naar toe ga. Ik ben altijd op de plek waar ik wil zijn.

Ik wandel nog niet zo lang. Voorheen was wandelen de hond(en) uitlaten en een rondje met de familei door het bos op zondag.

Wandelen doe ik het liefste in mediterrane landen langs een rotsachtige kust in de zon. De bergen komen op een tweede plek. Wandelen door Midden-Europese bossen is heel speciaal.

Wandelen (en kamperen) brengt me dichter bij mezelf. De zintuigelijke ervaringen worden intenser en de prestaties vervullen me met trots.

Er zullen weinig mensen geloven hoe ik wandel. Ik ga amper goed voorbereid. Ik heb doorgaans alleen een algemene kaart van een lokale VVV of soms dat niet eens. Ik oriënteer me doorgaans ter plekke. Gelukkig heb ik een goed richtingsgevoel en daar ik al sinds mijn prille jeugd in de natuur doorbreng voel ik me er als een vis in het water.

Bezochte landen
Argentinië
België
Bosnië en Herzegovina
Bulgarije
Duitsland
Egypte
Fiji
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Israël
Italië
Jordanië
Kroatië
Luxemburg
Malta
Monaco
Montenegro
Nederland
Oostenrijk
Palestina
Polen
Portugal
Samoa
Servië
Spanje
Syrië
Tonga
Turkije
Zweden
Zwitserland

Argentinië (Argentina)


Argentinië was een schokkende ervaring voor me. Ik ben (West-)Europa gewend waar men altijd op een uur loopafstand een dorp treft. De wijdsheid van Argentinië vergt een andere voorbereiding dan ik gewend was. Naast een avonturist ben ik ook iemand die van zekerheid en comfort houdt. Ik kwam onvoorbereid naar Argentinië. De wandelingen die ik er heb gemaakt zijn voornamelijk in de steden geweest. De steden zijn overigens ook eindeloos uitgerekt en ook dat vergt voorbereiding.
Door de economische crisis waar het land al decenia in verkeerd zijn er weinig voorzieningen en als je al een supermarkt of restaurant treft, dan is er weinig te krijgen.
Men kan zeker wel wandelen in Argentinië. Verwacht alleen geen routes. Ervaring en voorbereiding is daarom zeker aan te raden. Ik ben zelf zo voorzichtig geweest geen bergen op te lopen. Van anderen heb ik griezelverhalen gehoord. Een Portugees vertelde me dat hij en een vriend naar een berghut waren gelopen, onderkoeld waren aangekomen en dat ze de hele nacht zonder dekens hebben doorgebracht bij een temperatuur van onder de -10. Die moeten op adrealline de berg weer zijn afgedaald.
Buenos Aires - Begraafplaats van Chacarita
Deze begraafplaats werd eind 19e eeuw tijdens een uitbraak van de gele koorts aangelegd buiten de stad. Ik bracht drie weken door in deze stad terwijl ik er een taalcursus volgde. De afmetingen van de stad waren onbegrijpelijk. Op een dag wilde ik toch proberen iets anders te zien dan gebouwen en liep naar deze begraafplaats vanuit mijn school. Het werd een van de zwaartse tochten, want ik trof nergens eten en drinken aan. En dat door dwars door een stad zo'n tien kilometer. De begraafplaats is zo groot dat er een bus rijdt. Toen ik zei dat ik het wandelend deed verklaarde iemand me voor gek. De gallerijen maakten de meeste indruk.
Als je de rand van de stad wil bereiken vanuit de begraafplaats is het tegenwoordig nog twintig kilometer...
Buenos Aires - Reserva Ecológica Costanera Sur
Een gebeid dat het houdt tussen een park en een natuurreservaat. Het ontbreekt er aan alles wat wandelen leuk maakt. Ok er was geen (auto)verkeer. Hier kun je beter gaan fietsen.
Villa Gesell - strand
Villa Gesell ligt nog in de bewoonde wereld al was het voor een Europeaan in een tijd dat het al voorjaar moest zijn, moeilijk te geloven. Het ligt middenin een duingebied dat zich zo'n 150 langs de kust uitstrekt. De Atlantische kust ziet er hetzelfde uit als bij ons, maar de zee is aan de andere kant en dat maakt alles anders. Het deed me denken aan de stripboekreeks XIII van Vance en Van Hamme dat begint aan de kust in Maine. Die desolaatheid trof ik hier ook aan, maar dan zonder rotsen. De stad werd gesticht om er een vegetarische en levensverbeterende levensgeneemschap te vormen. Het beteugelen van de duinen lukte alleen na het planten van helmgras. Geldproblemen dwong de eigenaren in de vleesproductie te gaan. In de jaren 40 werden de eerste hotels gebouwd. Tegenwoordig is het een van de grootste toeristische centra van het land.
Het is geen exotisch bestemming. Het doet Europees aan. Ondanks dat het een toeristisch oord is, waren er weinig voorzieningen. Verwacht dan ook geen gezellige strandtent met warme chocolademelk.
Mar del Plata
In Mar del Plata had ik een hele halve dag voordat mijn aansluitende bus vertrok. Ik begon te lopen vanaf het busstation en eindigde uiteindelijk bij de haven, zo'n 15 kilometer verderop. Hoe ik ben teruggekomen? Ik weet het niet meer.
Patagonië
Ik ben zo ver zuidelijk gekomen als Peninsula Valdés. Vanuit Puerto Madryn bezocht ik het schiereiland waar men niet buiten de toeristsch aangeduide centra mag komen. Doe je dat wel dan ga je de gavangenis is.
Het landschap rond Puerto Madryn is gelogisch zeer interessant omdat het aan de voet ligt van de Patagonische Meseta. Kom voorbereid, want er is niets. Dit deel van de Aarde kent geen bomen, dus er is veel wind en temperatuurschommelingen zijn immens.
San Carlos de Bariloche - Cerro López en Cerro Catedral
-Lago Moreno: Vanuit San Carlos de Bariloche kan men de bus nemen naar diverse dorpen om daar verder te wandelen. Bij de stad is er het bergmassief Cerro Catedral waar de bus tot bovenaan de lift gaat in Villa Cerro Catedral. Van daaruit liep ik naar Villa los Coihues, waar een pad/weg om het meer is. In Villa los Coihues is een bushalte en een restaurant!
-Lago Gutiérrez: Van Villa Llao Llao ben ik via Puerto Lopóz naar Colonia Suiza gelopen. Bij dat dorp kan men naarboven wandelen naar een berghut. Toen ik er was, was die gesloten, zodoende heb ik de wandeling naar boven niet gemaakt, maar ben teruggewandeld tot Vila Nahuel Malal. Onderweg ben ik slechts een restaurant (Hotel Alun Nehuen) tegengekomen en heb een lift gehad van een echtpaar die me ook mate te drinken gaven. De route bracht me langs de mooiste meren ter wereld. Op een enkele lokale toerist ben ik niemand tegengekomen.
Plaza Huincul
Ik bezocht Plaza Huincul om het museum te bezoeken en natuurlijk om te wten te komen hoe het leven er was. Het was er nog kouder dan wat ik elders in het land had meegemaakt. Er rolden van die struikgewasbollen door de stad en immens vrachtwagens raasden langs me. Als ze aanreden zou niemand het niet gemerkt hebben. Het miezerde en het was zo donker dat het leek alsof de zon al onder was. In deze atmosfeer ben ik door het dorp gewandeld in de hoop een warme plek te vinden. Ik waande me hier in een poolwoestijn, dan op de 38ste breedtegraad. Ik had medelijdenmet de mensen die hier wonen en prees mijn eigen lot.
Villa Sanagasta
In La Rioja zou en moest in wandelen. Het toeristenbureau raadde me aan de bus te pakken naar Villa Sanagasta waar men zou kunnen wandelen. Het werd een bijzondere ervaring. In Villa Sanagasta kan men alle kanten opwandelen. Zorg wel dat je weet waar je naar toe gaat en voorbereid aankomt. In het dorp is bar weinig te krijgen/vinden. Terug in het dorp vond ik een bar waar ik ook eten kon. Ik werd veilig in een aparte ruimte gezet om niet lastig te worden gevallen (understatement) door de dronken mannen. Stel je een saloon voor zoals in de westerns. Zo was het.
Humahuaca
Als blonde man hier alleen rond te lopen buiten het centrum van het stadje is vragen om problemen. Gelukkig ben ik niet bang aangelegd. Controleer ook je schoenen 's ochtends op schorpioenen en slangen e.d. Een van mijn mooiste wandelingen heb ik hier gemaakt vanuit de pousada El Sol. Lekker 's Ochtendsvroeg op pad zonder kaart en met de stad in de rug. Ik heb er dieren gezien die de hostel eigenaar niet van wist dat ze er leefden.
Tilcara
Dit dorp was een bushalte waar ik enkele uren moest wachten. De omgeving is boomloos. Wandelen is hier wat unheimisch omdat er nergens beschutting is.
Paso de la Patria
Paso de la Patria aan de machtige Paraná is een aanrader. Alleen toen ik er was, was er niets te doen en vond ik niets te eten en te drinken. Er waren ook amper mensen. Het is een vreemd stukje Aarde waar de verdreven natuur nog nasiddert en de rivier als een absolute grootheid tot ieders verbeelding spreekt.

België (Belgique)


Land bij uitstek om te wandelen door eeuwenoude cultuurlandschappen met kastelen, beekjes en meer.
Brussel - De Groene Wandeling die door het groen van de stad en haar deelgemeenten voert is fantastisch. Goed aangegeven en ook op de fiets te doen. Een mooie kennismaking met de stad, haar grenzen en haar wijken. De route is in drie dagen te lopen.
Grimbergen - In en nabij deze stad heb ik mooie wandelingen gemaakt. Langs de beek en door de velden over de heuvels, richting Meise, Strombeek of Verbrande Brug, het is allemaal even mooi. Er is een camping...
Tervuren - Vanuit de eindpunt van de tramlijn kan men naar het einde van tramlijn 39 lopen (of andersom) in Wezenbeek-Oppem. Halte Ban-Eik ligt net buiten de stad. Een halte eerder is er een goed Italiaans restaurant met terras.
-Vanuit Tervuren is het ook mooi om langs Duisburg te lopen richting het Meerdaalbos.
Leuven - via Heverleebos richting Brussel
Tongeren - in de landerijen rond de stad gelopen. Het was nog niet voldoende voorjaar om leuk te zijn.
Villers-la-Ville - Over landerijen en door bossen en holle wegen richting Perwin.
Waterloo - Van Ukkel, door het Zoniënwoud, via La Hulpe.

Duitsland (Deutschland)


Passau - Daar waar de Inn, de Donau en de Ilz samenkomen, een magische plek. Bewandel de noordoever van de Donau over de heuvel.
Berlijn - idee voor 2 lange wandelingen gemaakt door de stad en 2 buiten de stad.
-In West-Berlijn vanaf Luisenfriedhoff III, via Charlottenburg naar Tiergarten.
-Vanuit Prenslauer Berg door diverse parken naar het Spandauer Schiffahrts Kanal, over de oude begraafplaats, langs het water naar het centrum, via de brandenburger Tor en de Gendarmenmarkt terug.
-Bezoek een van de Trümmerbergen.
-Bij de Wannsee, toen ik er was zaten er mensen te ijsvissen.
Juist - Vanuit het dorp kun je twee richtingen op. He hele eiland in een dag bewandelen is te veel.
Norderney - Lekker uitwaaien op het strand.
Mülheim an der Ruhr - Het kasteel Broek is het oudste verdedigingswerk uit de vroege middeleeuwen en was een van de strijdtonelen in de 80-jarige oorlog. Vandaar uit wandel je lngs de Ruhr naar de voormalige watertoren, nu filmmuseum, met een uitzicht over de regio. Eventjes terug bij de Friessenstrasse kun je een tram pakken. Er is daar ook een restaurant. Wij zijn via het spoor terug naar de stad gelopen.
Dresden - De verleiding is groot om deze stad even tussendoor te doen. Blijf er minstens een week en bezie alles op zijn gemak.
Bad Schandau- Stadt Wehlen - Te bereiken vanuit Dresden met de trein. Wandelen door het Nationalpark Sächsische Schweiz, deel van het Elbezandsteengebergte. Sla goed in als je de mogelijkheid hebt want in de dorpen en onderweg is niets te krijgen. De meeste restaurants waren gesloten toen ik er was (in de zomer).
In Bad Schandau ben ik eerst via het dal van de Kirnischt omhooggelopen naar Ostrau. Vandaaruit zijn diverse mogelijkheden. Loop via de beboste heuveltoppen langs de elbe terug. Vanuit Bad Schandau staat een wandelroute aangegeven naar Rathen door de velden. Het stuk vanaf Rathen door de het bos was voor mij het memorabelste.
Leipzig - Deze stad is een prachtig oord om als standplaats te gebruiken om wandelingen te maken in Saksen.
Net buiten Leipzig zelf maakte ik de volgende wandeling: Met de tram naar Miltitz. Loop het dorp in en volg de wandelroute. Steek de Lützner Strasse over naar het meer en blijf de aangegeven route volgen door het struikgewas. In het park is een goedkoop authentiek schnitzelrestaurant. Zwemmen kan in het meer. Er is een FKK-strand.
Eilenburg - Net als Grimma en Wurzen aan de rivier de Mulde gelegen. Gelopen naar de Burgberg en vandaar door het centrum naar Eilenburg-Ost waar een leuk café-restaurant is. Bij de Kiesgrube Eilenburg is een camping met (FKK) strand waar je voor een kleine vergoeding kunt zwemmen. Er is een cafetaria.
Terug bij het station langs de Mühlgraben naar de stuw in de Muhl gelopen over het fietspad en door de velden. Er wordt een wandelroute aangegeven vanuit het stadspark.
Grimma - De Mulde heeft een haakse bocht wat de stad vooral in het jaar 2002 ellende heeft gebracht. Er is voor ettelijke miljoenen een hoogwatermuur met poorten gebouwd die dicht kunnen om de stad te verdedigen. Er is een prachtige hangbrug. Van hieruit liep ik naar de ruïne van het klooster Nimbschen waar iets verderop een wandelveer is. Bij de oude watermolen is een goed restaurant. Loop door het bos naar boven naar de uitzichttoren en dan naar beneden door de bloemenweide langs de oever over het fietspad en wandelpad naar de Pöppelmannbrücke en verken daarna de stad.
Wurzen - Machern - Beide plaatsen hebben een station. In Machern is een slot met een beroemde Engelse tuin met 19e eeuwse (mini)tempels uit de oudheid. Vanuit Wurzen ben ik in 4 uren door het woud naar Machern gelopen.
In Wurzen kan men o.a. langs de rivier de Mulde lopen. De stad is een bestemming op zich met veel geschiedenis en heeft een eigen identiteit.
Halle - Langs de Saale door het park. Bekijk de muskusratten, frisbee of doe een dutje totdat de ijscowagen langs komt.

Bulgarije (България)


Zwarte Zeekust
Boergas - rond de zoutpannen
Irakli - wandelen over de laatste uitloper van het Balkan gebergte en een van de mooiste stranden van Europa.
Pomorie - Zoals een aantal historische steden op een schiereiland aangelegd en prachtig om 'te ronden'.
Primorsko - De keren dat ik hier was verbleef ik in de timeshare van een vriendin bij het busstation. Het was niet ver naar het strand. Een keer verbleven we aan de kant van Kiten op het strand en liep ik door het bos (1e bos van de vele uitgestrekte bossen van Strandja) in de richting van die stad langs de kliffen naar de baai Altoman.
- Ten noorden van Primorsko (niet te missen) stroomt de Ropotamo ten noorden van de kaap Maslen nos, de begrenzing van de Golf van Boergas, in zee. Het is een beschermd gebied waar je o.a. het heiligdom Beglik Tasch uit de prehistorie is. Het was tot 2003 onbekend voor de wetenschap omdat het privé jachtgebied was van de communistische leider van het land.
Nessebar - Zuidelijk van Nessebar is een klif die (nog) niet volgebouwd is. Een heerlijke plek waar je nog een beetje kunt ervaren hoe het was.
Rezovo - Zuidelijk van deze nederzetting stroomt de gelijknamige rivier de zee in. Een bijzondere plek, want het vormt de grens van de EU en voorheen het Warschaupact. Het is een rustig plaatsje dat doet denken aan de Franse rivièra. Je kunt er wandelen. Het strand is aan de Turkse zijde en onbereikbaar. Er is geen grensovergang.
Sinemorets - neem een hotelletje en loop een beetje rond. Er zijn 2 stranden. Die van de mond van de Veleka is veruit het mooiste van het land. Het andere strand is de monding van een kleinere beek die ook uit de bossen van Stanha komt. Magische plek waar tot 1927 Grieken woonden.
Balkan gebergte (Stara Planina)

Wandelroute Kom-Emine-weg - De route van de Buzludzha en Shipka Pas naar Peesti Skali afgelegd en van daar naar Tazha. In vier hutten verbleven: Uzana, Vasil Lewski (Хижа Васил Левски), Mazalat en Zeemeermin (Хижи Русалка).
Koprivshtitsa - Op de een of andere manier mijn favoriete plek in Bulgarije. Misschien omdat ik me hier voor het eerst in de Balkan van Den Doolaard waande, of dat ik een plakkaat met een heleboel wandelroutes zag.
Macedonisch Bulgarije
Bansko - een van de plekken vanuit waar we het Pirin-gebergte bestegen.
Gotse Delshev - geen plek in de zomer voor iemand uit een kikkerlandje. Een plaats om nooit te vergeten. Wat een atmosfeer. Zeer bijzonder om daar te lopen.
Dragovishtitsa - Het dorp aan de gelijknamige rivier nabij Koestendil ben ik een aantal keren geweest. Bij Zemen (Земен) zijn we een keer gaan wandelen waar de Stroema van onder een berg opduikt.
Tran - Nabij deze stad heeft de rivier (J)Erma een zeer nauw ravijn uitgesleten vlakbij de grens.(Трънско ждрело)
Rodopegebergte - Ik ken 'alleen' het westelijke deel van dit gebergte. Hieronder een aantal plaatsen waar ik heb gewandeld.
Batschkowo - Rode Wand natuurpark (Резерват Червената стена), je loopt er gewoon naartoe. Inclusief enkele heiligdommen. Van daaruit kan men verder hetnatuurreservaat inlopen
Pamporovo - Mugla - Chamla -Trigrad - Een drie daagse tocht door de bergen waar de mythe van Orfeus vandaan komt. Via de Meren van Smoljan, waar een hut is bij езера лагера, via hut Perelik, хижа Перелик (hoogste berg van de Rodopen) en eindigde in Trigrad met bezoek aan de Duivelskeel grot.
Chudnite mostove - Er zijn hier hotels vanwaaruit men de bergen kan verkennen.
Shiroka Laka - Gerestaureerd dorp met behoorlijke luxe. Mooie uitvalsbasis.
Sofia - Als je het over wandelen hebt in Sofia dan kun je of in de parken rondlopen. Die zijn enorm. Beter is de nabijgelegen berg Vitisha te bewandelen. Er zijn talloze routes.
Bistritsa - Vanuit dit dorp kan men omhoog Vitosha op naar bijvoorbeeld de berghut Aleko, of naar een ander dorp door de bossen. Er voert een pad om de hele berg (zo'n 150km lang).
- Man kan ook vanuit Bistrisa andere kanten oplopen, bijvoorbeeld naar Pancherevo.
Donau & Isker - Ik ben alleen in het noordoosten geweest, zodoende ken ik alleen dat deel van de Donau.
Belogradchik - Bij Belogradchik zijn geologische rotsformaties (Белоградчишки скали). Leuk om rond te wandelen en het fort (Белоградчишка крепост) te bezoeken. In de zomer is er he te heet om rond te wandelen.
Cherepish - Het klooster hier is een bezoek waard. Van alle kloosters is deze het makkelijkste met de trein te bereiken en de reis voert je langs de Isker met zijn kliffen en het Vratsa gebergte (Врачанска планина) een onderdeel van het Balkan Gebergte. In dit deel zijn veel wandelmogelijkheden en makkelijk bereikbaar met de trein.
Ljutni Brod & Ritlite - Om hier te komen trein je nog iets verder en stap je uit in Ребърково en loop je naar Ljutni Brod. De rotsformaties zijn vanaf de oever bij Ljutni Brod het beste zichtbaar. Op de rechteroever zijn vergelijknaar, maar kleinere kliffen. In het Krijt was er hier een zee. Die werd aan het einde van het Krijt opgeheven en toen werden deze kliffen gevormd.

Bosnië en Herzegovina
(Федерација Босне и Херцеговине, Federacija Bosne i Hercegovine)


Jajce - Bosnië was de sterkste macht op de Balkan aan het einde van de middeleeuwen en Jajce was de hoofdstad. De rivier de Pliva stort er 22 meter naar beneden en verenigt zich daarna hier met de rivier Vrbas. Wandelen naar de oude stad is al een opgave.
Sarajevo - Wandelen bij de bron van de Bosna (Vrelo Bosne / Врело Босне)
- en aan de andere kant van de stad door het ravijn van de Miljacka waar het Dariva genoemd wordt en 8km lang is. Er is een wandel/fietspad tot de Geitenbrug. Ga wel voorbereid want in dit ravijn is niets te verkrijgen.
Trebinje - Gewandeld op de oevers van de Trebišnjica, een van de langste rivieren die ondergronds stroomt. Op de heuvel aan de rand van de stad is een kopie van de beroemde klooster in Kosovo gebouwd. Hier heet het de Hercegovačka_Gračanica (Херцеговачка Грачаница) met uitzicht op de beroemde brug Arslanagića Ćuprija (Арсланагића мост).

Egypte (مص)


Voornamelijk stadswandelingen gemaakt in Egypte. Een georganiseerde wandeling met 2 overnachtingen in de woestijn in de buurt van Dahab, Sinaï.

Fiji


Nadi - Doorgaans te warm om te wandelen. Beter is het om de bergen in te gaan.
Matathawa Levu - Nanuya Lailai - Yanggeta, alle 3 de eilanden overgestoken. Vooral veel op Matathawa Levu gewandeld, waar dat goed mogelijk was.

Kroatië (Hrvatska)


Plitvička Jezera - Vanwege de hoge prijs ben ik niet het park ingegaan, maar heb er rondom gewandeld. Men kan van de ene naar de andere ingang wandelen door het bos. Ook aan de noordkant is het interessant om het bos te verkennen. De mensen zijn hier niet aardig.

Frankrijk (France)


Gorges du Tarn Bij o.a. La Màlene en Sainte-Enimie gewandeld. Verbleven in b&b van de ruïnes van kasteel Le Villaret
Toulouse - Op de oever van de Garonne is een park in een onbedijkt gedeelte.
Marseille - Op de eilanden in de baai.

Griekenland (Ελλάδα)


Athene - Beklimming van de Lycabettus. Vanaf de top heb je het mooiste stedelijke uitzicht dat ik ken.
Wandel langs de luxe vila's op Kaap Aliki tussen Glyfada en Voula.
Kalambaca - Wandeling door Meteora

Hongarije (Magyarország)


Szeged - stadswandeling

Israël


De natuurreservaten zijn doorgaans klein in dit land. Het zijn doorgaans ook meteen archeologische sites
Ashkelon - Bij het strand. Duinen zijn militair gebied en niet te betreden.
Ein Avdat - Een ravijn gevormd door de grootste wadi van de Negev en die begint bij Makhtesh Ramon.
Ein Gedi - Wandelen naar de waterval en door de wadi.
(Khirbat) Jiddin - ruï nes van een kruisvaarderburcht met uitzicht over de riftvallei (Jordaan). De burcht was gebouwd door de Teutoonse ridderorde en vernietigd door de troepen van de succesvolste Mamelukse sultan na de laatste kruistocht van Lodewijk IX. Baibars wist ook de Mongoolse horde te stoppen.
Masada - Wandelen op en bij de berg.
Makhtesh Ramon - Onnederlandser landschap dan dit kan niet.
Berg Meron - Wandelen langs vele waterstromen.
Tel Aviv - Yarkon Park

Italië (Italia)


Paestum - Vanaf het station is het al een behoorlijke wandeling. Neem lekker de hele (lente)dag om hier in het gras onder de eiken te luieren. Bij de ingang van het park zijn restaurants e.d.
Triëst - Vanaf de jeugdherberg kan men omhoog naar de Grotta Gigante. Een stevige wandeling over een pad zo oud als de mensheid. (Er is geen rivier meer in de grot)
Canale Monterano - Prachtig park met geothermische bronnen en een verlaten dorp. Wandel door bossen en velden en kijk neer op Lazio.
Catania - Maak een wandeling lang de kust noordwaarts. Onderweg is er een leuk vegan-restaurant.
Cefalù - Beklim de berg. Er is een route. (wandeling 33 uit Walking in Sicily, Gillian Price)
Palermo - Pak de eerste bus en stap uit met de hoertjes. Zij aan het werk en jij wandelen op Monte Pelegrino (wandeling 28 uit Walking in Sicily, Gillian Price)
Falcade - Gewandeld in de Dolemieten bij dit dorp.

Jordanië (الأردن)


Dana - Ik had een betere toeristische infrastructuur verwacht en ben slechts onder leiding van een gids (mocht niet zonder zei men) gedeeltelijk het ravijn in gegaan. Het was niet relaxed. Nogal een domper op iets waar ik hoge verwachtingen van had. Maar dat is typisch Jordanië. Geen moment van vrijheid gekend hier.
Wadi Rum - Jabal Umm ad-Dami - Enkele wandelingen gemaakt door de Wadi. Alles onder begeleiding.

Malta


Gozo - Een wandeleiland bij uitstek al zijn er geen uitgezette routes.
Malta - Het Marfa-schiereiland ronden was bijzonder prettig, want langs diverse baaien en over kliffen. Jammer genoeg geen eet- of drinkgelegenheid tegengekomen. Op de kaart is het gebied onbewoond, in realiteit staat het vol met vakantiewoninkjes van de lokale bevolking. Het heeft een Afrikaans sfeertje over zich.

Montenegro (Crna Gora / Црна Гора)


Kotor - Er is een vervallen wandelroute naar boven. (Het was af en toe kappen door de braamstruiken. Boven op de kliffen zijn er een aantal uitgezette routes die leiden naar prachtige plekken met uitzicht over de baai. Via een route afgedaald. Er zijn restaurants en winkels onderweg. Desondanks was het (te) zwaar.
Żabljak - Er zijn vanuit dit dorp verschillende manieren om de Durmitor te benaderen en omhoog te klimmen of in de bossen rond de meren rond te wandelen.
Een dag een fiets gehuurd en naar de Tara-ravijn gefietst aan de andere kant van de berg. Slechts een restaurant en geen winkels. Verder geen bebouwing.
Een dag met de taxi naar de Đurđevića_Tarabrug. Naar beneden gelopen en de andere kant bekeken. De bus terug liet uren op zich wachten en dat verpeste de dag. Liften lukte niet.

Spanje (España)


Amposta - Van hieruit de delta van de Ebro bewandeld.
Barcelona - De meeste heuveltoppen in de stad 'gedaan'
Ik verbleef in Horta vanwaaruit de oostelijke heuvels makkelijk bereikbaar waren en waar het fijn wandelen is.
Cap de Creus - Dit schiereiland in twee dagen gerond vanuit Llança naar Rosas. De zuidkant was zwaar omdat er vele afdalingen via trappen naar de baaien zijn.
Majorca - gewandeld bij Portocolom langs de kunst en de heuvels met de Castell de Santueri
- Cala Mondragó - een plek waar de baaien niet bebouwd zijn geworden (op de bunkers uit WOII na)
- Sierra de Tramuntana vanuit Banyalbufar en Lluc.
Montseny - Diverse wandelingen gemaakt waaronder een twee daagse tocht gemaakt vanuit Sant Celoni via Montseny naar Figaro.
Bij Figaro.
Montserrat - Ik ben een keer of vier in dit gebergte geweest. Elke keer met de trein vanuit Barcelona en elke keer een andere route gewandeld. Zonder plan van aanpak. Eenmaal bleek het het pasen te zijn en ging de hele stad met me mee. Normaliter is het er rustig.
Segovia - Ik was hier maar een dag en heb de stad gerond.
Sierra de Gredos - Twee daagse wandeltocht gemaakt.
Toledo - Ik was hier maar een dag en heb de stad gerond. Prachtig gelegen aan de Taag.
Zaragoza - 'Toevallig een stuk van een van de vele routes naar Santiago do Compostella gevolgd (waarschijnlijk bij Casetas) op een mooie lentedag.

Palestina


Wadi Qelt ook wel Ein Prat - klooster Sint Georg

Portugal


Nergens heb ik meer gewandeld dan in dit land. Het noorden heb ik amper bezocht.
Algarve
Zesdaagse tocht van Alcoutim tot en met Kaap Sint-Vincent.
Ria Formosa
Serra do Caldeirão
Serra de Monchique -
Atlantische kust.
Aveiro - Vanuit de stad met de bus naar de kaap van de Ria de Aveiro om te wandelen door de duinen (verboden want militair gebied).
Cabo da Roca tot en met Ericeira - Driedaagse tocht over kliffen en stranden.
Arruda dos Vinhos - Ten noorden van Lissabon zijn een aantal mogelijkheden om lekker te wandelen. Dit is er eentje van. Langs vestingwerken en windmolens uit de tijd van Napoleon.
Azoren
Angra do Heroísmo
Horta
Ponta Delgada
Bergen
Serra da Arrábida -
Serras de Aire e Candeeiros
Serra da Estrela -
Serra da Montejunto -
Serra de São Mamede - o.a te doen vanuit Marvão, een van de meest bejubelde plekken van het land.
Serra de Sintra -
Serra do Gerês - Midden in de zomer twee nachtjes gecampeerd hier en het deed me denken aan Nederland. Het is er groen, fris en het regende!
Costa Vicentina - Is er een plek die ik hier niet heb bezocht?
Serra de Sintra -
Madeira
Lissabon
-wandelen van Benfica naar Belem door het park Montsanto.
-wandelen langs het estuarium bij het expo-terrein (1 van de routes naar Santiago de C. begint hier)
-wandelen vanuit Cais do Sondre naar Alges.
-ontdek de stadsgrenzen bij Odivelas, Ramada, Montemor, Torres de Bela Vista, Caneças.
-Oeiras - volg het fietspad (wel een boel kabaal va de weg)
-steek de Taag over en ontdek:
-Alcochete - Een van mijn favorieten als in in Lissabon ben. De zuidkant van het estuarium met Alcochete als eindbestemming.
-Costa da Caparica - Neem de bus ernaar toe en loop terug via de kust en neem de pont terug naar Belem.
-
Porto - De monding van de Douro is de mooiste van alle grotere rivieren.
Setúbal - Al is de stad nog zo interessant, de overkant lonkt meer. Troia, wat een plek.
Vila Fresca de Azeitão - Mooie uitvalsbasis voor diverse wandelingen.
Vila Velha de Ródão - Er gaat een bus vanuit Castelo Branco. Een van de beste plekken om grote vogels te zien, zoals roofvolgels, ooievaars en gieren. Het stinkt er wel want er staat een papierfabriek.

Samoa


Savai'i - Aan de zuidkant is een uitzichtpunt waar men naartoe kan wandelen.
Upolu - Rondgewandeld op een plantage met enorm hoge palmbomen.

Servië (Србија / Srbija)Donji Milanovac - Memorabel verblijf in B&B Vidikovac. Ik wilde wandelen in het park Djerdap, maar het deed niets anders dan regenen.
Velico Gradiste - Van Srebno Jezero en terug, langs de Donau.
Vlasninsko Jezero - Slechts op 1200 meter hoogte, maar het leek er lente te zijn. Heerlijke plek, ver weg van alles.

Nederland


 

Oostenrijk (Österreich)


foto's
 

Syrië (سوريا)


Qal'at Salah El-Din - Om hier te komen moet men een stukje wandelen.

Tonga


'Eua - Wandelen op de uiteinde van de Tonga-plaat die hier gestuwd is en je een diepte van 7km in kijkt van de Tongatrog (als die niet gevuld was met Pacifisch Oceaanwater). Deze trog is het diepste punt op het Zuidelijk Halfrond. Hier ongeveer zou de Thermo-elektrische radio-isotopengenerator van de maanlander van de Apollo 13 moeten liggen.
Tongatapu - Wandelen bij de ingang van de baai op het eiland Nukunukumotu , een wonderlijke plek met paradijselijke eilandjes en wegroestende scheepswrakken.
- Wandelen op het strand bij Oholei Beach Resort, een van de zovele teleurstellingen op dit eiland. Het strand was weggespoeld en het eten niet lekker en te duur.

Turkije (Türkiye)


Capadocië - wandelen over het tufgesteente.

Zweden (Sverige)


Klarälven - Op een dag de rivier overgestoken bij Branäs en het bos ingegaan en weer afgedaald in Ransby?

Zwitserland (die Schweiz / la Suisse / la Svizzera / Svizra)


Zürich - Ik moet nog eens uitzoeken waar ik gewandeld heb.

Vragen? Laat het me weten.

© - Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag zonder toestemming van de auteur gebruikt worden.