Elwin de Vries - grafisch werk

Tien jaar heb ik professioneel met diverse grafische software gewerkt. Onderstaande illustraties zijn met Adobe's Illustrator gemaakt.

Inspiratie haal ik vooral uit (neo)-Byzantijnse en Islamitische mozaïeken. In het Byzantijnse museum in Thessaloniki waren het de zwart witte kruizen die me inspireerden tot het maken van een reeks.

Deze kunstvorm evolueerde in de Islamitische wereld tot ongeveer de 11e eeuw na Chr. in complexe mozaïeken waar wiskundigen vandaag de dag nog hun hoofd over breken. Geïnspireerd door wat ik zag op mijn reizen en door het artikel van Sebastian R. Prange over de complexiteit van de mozaïeken in Bukhara, een plek die ik tot nu toe (nog) niet heb bezocht maar door velen wordt bewonderd, maakte ik de madala-reeks. Het artikel is o.m. terug te vinden op de website islamic-arts.org/
In het wetenschappelijk tijdschrift Science werd in 2007 de ontdekking beschreven dat Penrose betegeling al 5 eeuwen eerder was uitgevonden in de islamitische wereld.

Daarnaast wees Carl Gustav Jung er al eens op dat bepaalde symbolen 'werken'. Dit hoeven niet per se grafische symbolen te zijn. In de boekhandel zijn er vele werken te vinden met patronen op basis van symbolen. Virtueel ziet men ze nog niet veel terug. In de tastbare wereld worden ze vooral toegepast in kleding en wanddecoratie.

Hexagonen

Blokken

Wiskunde

Wiskunde

Sterren

Mozaieken

Kruizen

Kruizen

Beestjes

Beestjes

Perspectief

Perspectief

Tegels

Tegels

Symbolen met cirkels

Symbolen

Vragen? Laat het me weten.

© - Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag zonder toestemming van de auteur gebruikt worden.